Potrawy wigilijne: karp smażony [przepis] i po karp żydowsku [przepis]

  • 2013-12-16, Aktualizacja: 2013-12-16 15:08

Potrawy wigilijne. Nie ma Wigilii w Polsce bez karpia smażonego i po żydowsku. A jak go przyrządzić? Poniżej przedstawiamy przepisy.

Wszystkie świąteczne przepisy:





Smażony karp:

Składniki :
  • karp
  • sól
  • pieprz
  • do panierowania: jajko, tarta bułka, oliwa (olej)
Przygotowanie:
1.
Jeśli czynności związane z pozbawieniem karpia życia i wnętrzności mamy już za sobą, przechodzimy do sedna sprawy.
2.
Kroimy rybę "na dzwonka (równolegle do żeber). Kawałki maczamy w rozbitym jajku, następnie w tartej bułce. Smażymy na oleju do zarumienienia.
3
. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, aby w ciepłym piekarniku ryba powoli doszła.

Karp po żydowsku

Składniki
  • karp
  • sól
  • 10 dkg cebuli
  • pieprz
  • 8 dkg marchwi
  • ziele angielskie
  • 8 dkg pietruszki
  • kawałek liścia bobkowego
  • 10 dkg selera
  • 1 dkg żelatyny
  • 2 dkg cukru
Sposób przygotowania:
1.
Karpia kroimy "na dzwonka" w poprzek. Warzywa kroimy w krążki i układamy w małym rondlu.
2.
Na warzywa układamy kawałki karpia, dodajemy sól, cukier oraz warzywa.
3.
Zalewamy wodą, aby przykryła całość, gotujemy powoli przez godzinę. W razie potrzeby uzupełniamy poziom wody.
4.
Gdy warzywa zmiękną, odlewamy trochę wywaru i rozpuszczamy w nim żelatynę, podgrzewając i mieszając. Żelatyną zalewamy potrawę, którą odstawiamy od ognia i podajemy w naczyniu, w którym gotowaliśmy.

Komentarze (2)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Media Regionalne Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

ewa-gotuje.pl (gość)

ewa-gotuje.pl/potrawy-wigilijne-5-33.html. Bardzo ciekawe potrawy, o niektórych nie słyszałam do tej pory. Zapraszam tez na moją listę potraw wigilijnych

potrawy wigilijne. U mnie zawsze na wigilijnym stole na wstepiie jest sledz i tak: opakowanie matyasow odcedzamy z oleju. kroimy na kawałeczki, dodajemy cebuje pokrojona w drobna kostke i sparzona wrzaca woda, kroimy w kostke jabłko i ananasy z puszki, łaczymy do smaku pieprz i zalewamy to wszystko gestym jogurtem naturalnym - rada musi sie przegryżć :) smacznego

Witryna korzysta z plików cookies oraz informacji zapisywanych i odczytywanych z localStorage, aby dopasować interesujące treści oraz reklamy. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki, w szczególności w zakresie cookies, oznacza, że pliki będą umieszczane na urządzeniu końcowym. Możesz zmienić ustawienia przechowywania i dostępu do cookies i localStorage używając ustawień przeglądarki lub używanego urządzenia. Szczegóły w Polityce Prywatności.

Zamknij