*
Boże Narodzenie 2013 Dodane 2013-12-15 16.03 , komentarzy 0

Potrawy świąteczne: Przepis na makowiec

Jak przygotować przepyszny makowiec na święta? Poniżej zamieszczamy przepis - dokładnie według receptury Małego Mikołajka.

Zobacz wszystkie świąteczne przepisy:



Makowiec:

Ciasto:
  • pół kilograma mąki
  • kostka margaryny
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka śmietany
  • 3 jaja (2 żółtka i jedno całe)
Mak:
  • pół kilograma maku
  • bakalie
  • 1 żółtko
  • łyżka masła
  • zapach migdałowy
  • opcjonalnie powidła śliwkowe

Syrop:
  • pół kilo cukru cukru
  • pół szklanki wody



Przygotowanie:

1. Mak: gotujemy mak przez dwie godziny, następnie odsączamy i mielimy dwukrotnie. Z połowy szklanki wody i pół kilo cukru gotujemy syrop, który następnie dodajemy do maku i gotujemy mieszając przez 15 minut. Następnie mak mieszamy z bakaliami, dodajemy zapach migdałowy, łyżke masła i jedno żółtko. Calość mieszamy razem z pianą ubitą z dwóch białek

2. Zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na dwie części. Odstawiamy je do lodówki i mocno schładzamy - schłodzone będzie się lepiej wałkowało i zawijało.

3. Po schłodzeniu, wyjmujemy jedną część ciasta. Rozwałkowujemy ją, posupując mąką. smarujemy ciasto białkiem i wukładamy polowę masy makowej. Zwijamy w rulon, końce ciasta zawijamy pod spód, zawinąc w pergamin.

4. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta i pozostałą masą makową. Przygotowujemy blachę do pieczenia (posypujemy mąką) i pieczemy ciasta w temperaturze około 180 stopni.

X

Miejsce
w rankingu

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy!
Dodaj swój komentarz: