*
Przepisy kulinarne na Boże Narodzenie 2013 Dodane 2013-12-16 11.06 , komentarzy 1

Potrawy wigilijne: Kapusta z grzybami [przepis], kapusta z grochem [przepis]

Potrawy wigilijne: kapusta z grzybami to jeden z nieodłącznych atrybutów wigilijnego stołu. Nierzadko na naszych stołach pojawia się również kapusta z grochem. Poniżej przedstawiamy przepisy.

Wszystkie świąteczne przepisy:




Kapusta z grzybami


Składniki:
  • 1 kg kapusty kwaszonej
  • 15 dag grzybów suszonych
  • suszone śliwki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
1.
Grzyby i śliwki zalewamy na noc wodą, oglądamy dzień przed wigilią "Kevin sam w domu" i idziemy spać.
2. Następnego dnia pokrojone i pozbawione pestek śliwki, kapustę, pokrojone jabłka i cebulę wkładamy do garnka. Dodajemy do tego kminek, ziele, pieprz i liść laurowy. Mieszamy i zalewamy wodą do przykrycia. Gotujemy, następnie dusimy na małym ogniu.
3.
W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy grzyby w 0,5 litra wody. Po ugotowaniu, kroimy w paski i wraz z wodą, w której się gotowały, dodajemy do całości - dusimy 20-30 minut.
4.
Zasmażkę przygotowujemy z mąki i oleju oraz kilku łyżek kapusty. Po dodaniu do garnka, trzymamy jeszcze na małym ogniu, mieszając całość przez kilka minut.



Kapusta z grochem


Składniki:

  • 25 dag grochu łuskanego
  • pół kilograma kapusty kiszonej
  • liść laurowy; ziele, sól, pieprz
  • oliwa
  • masło

Przygotowanie:

1. Groch namaczamy i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem oliwy, masła i liściem laurowym.

2. Kapustę płuczemy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie gotujemy, dodając przyprawy: sól pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, może być również imbir i curry. Dodajemy odrobinę masła.

3. Oba ugotowane składniki mieszamy i odstawiamy dla wymieszania smaków. Nie gotujemy więcej.

X

Miejsce
w rankingu
Mały Mikołajek

brak opisu

Autor ostatnio dodał:

Komentarze

Doda Gość
~Doda
Doda 2011-12-23 19.34

No Czad

Dodaj swój komentarz: